Antanas

Kiek Bernardo Brazdžionio ar Prano Vaičaičio eilėraščių mokate atmintinai? Antanas iš Keturnaujienos kaimo jų moka ne vieną. Išmoko dar gimnazijoje tarpukariu. Tai buvo prieš 80 metų.

Ir dabar Antano namuose yra poezijos knygų. Po kelių mėnesių – jau 90-tas gimtadienis, bet jis tebeskaito eilėraščius apie meilę, laisvę ir tėvynę. Deklamuoja ištisus posmus neužsikirsdamas, raiškiai tardamas kiekvieną žodį – įtaigiai, jausmingai, kartais paimdamas mano ranką. Klausausi išpūtusi akis, tyliai tyrinėdama jo besimainantį veidą. Tie eilėraščiai išnyra iš Antano širdies gelmių, liudydami išgyventą ilgesį ir skausmą, kurių neužklojo laiko dulkės.

Sibire Antanas atsidūrė pačiame jaunystės žydėjime, būdamas 21-erių. Buvo ištremta beveik visa jo šeima – tėvai ir penki vaikai iš septynių. Jie nusikalto, nes turėjo 45 hektarus žemės.

Namo sugrįžo po dešimtmetį trukusio alinančio darbo taigoje, 1958 metais. Tada, kai svetimam krašte jau buvo pamilęs lietuvę tremtinę, su ja atšokęs vestuves ir susilaukęs dviejų vaikų.

Tačiau išsiilgta Lietuva juos pasitiko užtrenktomis durimis. Apie tai papasakosiu vėliau.

Lapkritis, 2016

Šakių rajonas

 1218 (+0)

Komentarai
Turinys
      www.fotobites.lt nuolaida fotoknygoms, albumams, fotožurnalams galioja iki gegužės 1 dienos.

Jūsų komentaras

Rašyti komentarus gali TIK užsiregistravę eFoto.lt dalyviai. Užsiregistruoti