Mėnesio geriausi: gatvės fotografija
2015.06.21  Naujienos:  mėnesio geriausiportretaireportažas  4
 
Girmanto Bučo (girmantas) nuotrauka  

Pasaulyje vyksta tūkstančiai įvairių fotokonkursų. Dažnai klausiate: ar verta dalyvauti? Jei organizatorius solidus, prizas geras, o dalyvavimas nemokamas - tai dalyvauti tikrai verta ;)
Tai patvirtino Girmantas Bučas (girmantas) laimėjęs prestižinį Leica konkursą! Kalbiname nugalėtoją.



Štai kadras - nugalėtojas:
www.i-shot-it.com/competition-photo.php?id=552f863db9d6c...
Laimėtas prizas: Leica X fotoaparatas.
 

Papasakok šį ir kitus įdomesnius savo darbus

Romantiškos, jausmingos scenos visada nuotraukai priduoda šiltumo, gerumo pojūtį. Kadras intuityviai pagautas vienoje iš Paryžių gatvių, keletą metų brandintas juostoje ir neseniai sudalyvavęs Leicos remiamame konkurse, kuriame laimėjo pagrindinį prizą.
Girmanto Bučo (girmantas) nuotrauka  


Pamačiau praeivį, einantį Kauno gatve link ligoninės. Nešėsi seną portfelį, kažkodėl man priminė seno filmo epizodą, tada sukomponavau kadrą šalia tvoros, kad matytųsi ryškūs šešėliai, sukurtų melancholiją.  





Girmanto Bučo (girmantas) nuotrauka  

 
 
Visada žavi pagyvenusių žmonių portretai, jų veiduose ir povyzose  ištisos istorijos ir pergyvenimai . Praeivis pasirodė labai fotogeniškas bei optimistiškai nusiteikęs. Antrame plane taip pat  vyko veiksmas.





Girmanto Bučo (girmantas) nuotrauka  


Fotografijos dėka teko sutikti ir pabendrauti su daugeliu išskirtinių ir įdomių asmenybių, pamatyt  juos supančią aplinką, pajaust  jų  nuotaikas ir išklausyti daug neįtikėtinų istorijų. 
Vienas jų - Bronius Kindurys, kurio jau nebėra gyvenime... Puikus modelis, charizmatiška  asmenybė. Tai jo atminimui skirta nuotrauka.
 
 

Čia neseniai daryta serija Vilniuje. Man patinka fotografuoti vienos dienos miestą. 
Tai savotiška dokumentika. Išgyvenu vis dar "filmutės" periodą. Patinka ryškūs, kontrastingi kadrai.

girmantas:   Vilnius

girmantas: Vilnius (2015 Gegužė 9 d. Gatvės fotografija)   FOTOISTORIJA [3]

2015 Gegužė 9 d. Gatvės fotografija
girmantas: Vilnius (1 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (2 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (3 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (4 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (5 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (6 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (7 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (8 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (9 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (10 nuotrauka)
girmantas: Vilnius (11 nuotrauka)


Kas paskatino dalyvauti LEICA konkurse?

Leica konkursai vyksta reguliariai. Leica turi daug portalų, bendruomenių ir konkursų. Šiame konkurse dalyvauti paskatino viena iš vokiečių Leica bendruomenių. Ten vyko diskusija apie konkursus ir aš susidomėjęs nusekiau pagal nuorodas į pastarąjį konkursą. Leica dar kasmet organizuoja Oskaro Barnacko konkursą, bet jame dar nesu sudalyvavęs. Bet gal kada nors...:)  

Virtualiai dažniausiai lankausi užsienio foto portaluose, kuriame gatvės fotografijos žanras yra labai populiarus. Dalyvauju "flickr", "facebook" grupėse, seku įdomius fotografus, pabendrauju. Ne virtualiai, su Lietuvos fotografų bendruomene, važiuoju į "Paris photo" ar kt. parodas. Lietuvoje  mes turime iš ties daug gerų gatvės fotografų! Visus, kuriuos pažįstų - išties šaunios asmenybės, geri draugai ir fotografai.

Kokie fotografai domina, gal seki jų kūrybą?

Kadangi man labiausiai  patinka juodai baltas, klasikinis formatas bei stilius, tai atitinkamai paminėsiu jau visiems gerai žinomus autorius: Elliott Erwitt, Cartier BressonJosef Koudelka, Mary Ellen Mark ir pan.

Papasakok plačiau apie gatvės fotografą: kodėl ji patinka?

Man patinka būti gatvėje, gyventi jos ritmu, stebėti kaip miestas juda ir keičiasi, kaip verda gyvenimas. Patinka
senamiesčiai su savo dvasia ir vietiniais gyventojais. Tai fotogeniškos vietos ir turinčios savotiško žavesio. 
Fotografuoju pagyvenusių žmonių portretus tarp aptrupėjusių sienų, išdykusį jaunimą blokinių namų kiemuose, ieškau įdomių tekstūrų, šešėlių. 
Nuotraukas dėlioju pagal nuotaiką. Vieną kartą įžvelgiu humorą ar lengvą sarkazmą, kitą kartą matau tiesiog gražiai susiklosčiusią situaciją, kontrastingą dinamiką, įdomų kampą ir pan. 
Tikiu, kad žmogaus veiksmo ir jį supančios aplinkos sinergija, grūdėtumas nuotraukose gali įdomiai žiūrėtis ir šiandien, formuoti savitą stilių.
Daugelį metų gvildenu keletą temų, kurias priskiriu "Gatvės fotografijos" žanrui: "Žmonių portretai gatvėje", "Šešėliai", "Vienos dienos metuose miestas", "Turgus", "Vilniaus stotis", "Pravažiuojantys" ir kt. 
Taip pat, fotografuoju pavienius, be temos ir pavadinimo kadrus. Šie kadrai - mažos žmonių istorijos veiduose, persipynusių šešėlių žaismai, juodai baltos faktūros, o svarbiausia man - paskutinės, "lemiamos" akimirkos. Taigi, nieko naujo, tiesiog - klasika. Tokia paprasta, bet kartu ir žavi.
Kiekvienas suprantame ir jaučiame savaip, todėl keičiantis aplinkai, galime keistis ir mes patys. Ir tai gali jaustis fotografijose. 
Techniką naudoju įvairią, bet dažniausiai - Leica M4-P. Šiuolaikiniame pasaulyje senas juostinis tolimatis atrodo jau keistai, nes modernūs skaitmeniniai fotoaparatai yra techniškai tobulesni. Tačiau man patinka pačios Leica kameros koncepcija: skaidrus ir aiškus optinis ieškiklis, paprastas valdymas. Mieliausi objektyvo kampai - 35mm, rečiau - 50mm, 21mm, 15mm. 
Pastaruoju metu paimu į rankas ir skaitmeninę techniką, kurią renkuosi pagal fotoaparato dydį, t.y. turi būti mažas, patogus ir galėčiau naudoti kartu su mechaniniais Leica ir Voigtlander firmų objektyvais.

girmantas

girmantas


Komentarai
Turinys
  • FredeRika
    FredeRika 
      2015.06.21, 14:12, vertino: Gerai, , rašė:
    puikios nuotraukos, ne šiaip žmonių portretai gatvėje (kas irgi būna įdomu), bet visos su pasakyta ar nutylėta istorija, nepagaunama  nuotaika, nuojauta...
  • Vytenis P.
    Vytenis P. 
      2015.06.23, 07:06, vertino: Gerai, , rašė:
    Girmantai, tai dabar turėsi išduot juostą ir imtis skaitmenos (Leicamenos)? :))
  • Zaizras
    Zaizras 
      2015.07.13, 16:55, vertino: Gerai, , rašė:
    sveikinuuu
  • girmantas
    girmantas 
      2015.07.18, 21:38, rašė:
    ačiū, Dariau
      www.fotobites.lt nuolaida fotoknygoms, albumams, fotožurnalams galioja iki gegužės 1 dienos.

Jūsų komentaras

Rašyti komentarus gali TIK užsiregistravę eFoto.lt dalyviai. Užsiregistruoti