artima ir tolima Baltarusija

„Baltarusija – šalis Europos skersvėjuose. Prarastos tėvynės sapnai ir amžinas Odisėjo grįžimas namo – baltarusių kraujyje. Bent jau mūsų, kurie nors šiek tiek girdėjo apie šitą jūrininką. Apie tą patį, kuris, artėdamas prie savosios Itakės, prisnūdo pasikišęs po galva maišą su vėjais. Odisėjo palydovai atrišo maišą, ir kelionė užsitęsė...“. (Andrejus Chadanovičius)

Vizų režimas viską gerokai apsunkina, bet autobusinės kelionės gana patogus būdas pasidairyti pas kaimynus. Muitinėje mūsų lagaminus peršviečia –o kipiatilnik-kažkodėl apsidžiaugia pareigūnas. Esam įspėti kad normalios kavos rytais negausim, todėl vežuosi tą prietaisą :) Visus klausinėja kokius vaistus vežamės. Pora valandų formalumų ir kelias jau bėga begaliniais javų laukais.Pamanytum kad esi Austrijoje ar Vokietijoje, jeigu ne fermų kompleksai. Bet modernūs, niekuo neprimena sovietmečio .
Šv Boriso ir Glebo cerkvė
Gardinas - gražiausias Gudijos miestas, vienintelis išsaugojęs savo planinę viduramžių struktūrą su pilimis, vienuolynų kompleksais ir XVII-XX a. 2-3 aukštų namais. Ant aukšto Nemuno skardžio stovi dvi Gardino pilis- senoji ir naujoji. Iš senosios, dar vadinamos „Vytauto pilimi“ nedaug belikę, tačiau ji brangi mums, nes kurį laiką joje rezidavo Vytautas. Šalia pilies - medinis paminklas Vytautui Didžiajam, pastatytas Gardino lietuvių bendruomenės pastangomis.Pats žinomiausias Gardino objektas yra Šv Boriso ir Glebo cerkvė ( XII a), vadinama Koloža. Pretenduoja į UNESCO paveldo sąrašą XIX a nušliaužus Nemuno šlaitui dalis pastato sienos nugriuvo ir buvo atstatyta iš medžio.

Tankas ant postamento -beveik privalomas daugumos miestų atributas. Gardino dramos teatras, vėlyvosios sovietinės architektūros pavyzdys. Primena karūną , o gal branduolinį reaktorių.
3
4













Gniezno bažmyčia. Šv. Mykolo Archangelo cerkve Synkovičių kaimelyje. Tai viena ankstyviausių gotiško stiliaus stačiatikių cerkvių. Pasak legendos, Synkovičių cerkvę pastatė Didysis Lietuvos kunigaikštis Vytautas, atsidėkodamas už tai, kad šių apylinkių miškuose jam pavyko pasislėpti nuo Jogailos siųstų persekiotojų. Ši cerkvė - unikalus architektūros paminklas, būdingas tik LDK epochai. Kitur gotikinės cerkvės nebuvo statomos.
5
6








-



Slonimas, Bažnycia










-


Ružanai - nedidelė gyvenvietė, įdomi XVII-XVIII a. statytos Sapiegų pilies griuvėsiais.Pilies nebėra, bet įvairių Sapiegų dar vis galima sutikti :) šiuo metu dalis komplekso rekonstruota. Jeigu laikui bėgant bus atstatyta viskas, tai bus neabejotinai vienas įspūdingiausių objektų Baltarusijoje .
























Vyrų vienuolynas Žirovičiuose garsėja mažyčiu, vaiko delne telpančiu, šventuoju Dievo Motinos paveikslu bei šventaisiais šaltiniais Tai piligrimų lankoma vieta, cerkvių kompleksas , dvasinė seminarija bei ištisas ūkis su 350 ha žemės, kur vienuolyno gyventojai bei samdomi darbuotojai augina javus bei daržoves iš kurių gamina maistą sau bei piligrimams. Viskas yra vegetariška ir ekologiška,paprasta ir labai skanu. Turėjom progos tuo įsitikinti – ko gero sveikuoliškiau negu pas D.Kepenį ;).






Miestelis ramus ir saugus, tačiau vietinė valdžia nerimauja jog „kavinėje renkasi piliečiai , tame tarpe ir maldininkai su tikslu vartoti žemos kokybės spiritinius gėrimus. Inicijuotas klausimas pakelbti Žirovičių gyvenamąjį punktą blaivybės teritorija“. (Citata iš vietinio laikraščio ) Šventųjų šaltinių vandens galima ne tik nusipirkti, bet ir išsimaudyti juose. Įrengtos maudyklės , viskas paprasta ir visiškai neprimena komercializuotų Fatimos ar Lurdo. Takelis per laukus pro tvarkingus daržiukus , vietinė moteris parodė mums kelią.









20 km nuo Ružanų nutolęs Kosava miestelis, kur išlkęs Puslovskių dvaras. Giminė ši gal nebuvo tokia garsi ant Lietuvos kaip Radvilos ar Sapiegos, bet valdė tikrai ne vieną dvarelį. Rūmai kadaise garsėjo įspūdinga pokylių sale, kurios grindys buvo stiklinės, o po stiklu plaukiojo egzotiškos žuvys. 12 bokštų simbolizuoja mėnesius, o rūmai sukonstruoti taip, kad per metus saulė apšviečia kiekvieną kambarį


Belovežo giria asmeniškai globojama Lukašenkos,yra puikiai tvarkoma.

Brestas -jaukus miestas, atrodo visai neslegiamas miesto-didvyrio statuso.Pagrindinė gatvė papuošta iškaltais iš plieno figūriniais žibintais kuriuos vakarais užžiebia žibintininkas (!). Kaip vilnietė -labai pavydžiu Brestui tvarkingų šaligatvių...


Bresto tvirtovės komplekse bene įspūdingiausia yra šita Labai Didelė Galva (oficialiai vadinasi "Narsa"). Tai antra pagal dydį statula pastatyta buvusioje Sovietų Sąjungoje. 2014 metais CNN įtraukė šią skulptūrą į 10 pasaulio neskoningiausių paminklų dešimtuką , bet susilaukė didelio pasipiktinimo iš Baltarusijos pusės ir turėjo atsiprašyti. Jaunaarmiečių (pionierių analogas?) komandos iš 20 Bresto mokyklų po savaitę eina garbės sargybą. Stebėjom kaip keičiasi sargyba. Visa tai buvo +35 karštyje. Norėjosi jiems sušukti „Molodcy , rebiata"

."Baltarusių vaikinas gyvena pačiam Europos centre, kaip sako žinovai: tame centre stovi lova ir baltarusių vaikinas guli toj lovoj. Jo senelis ištvėrė kolchozą ir melioraciją. Jo tėvas – vidutinio amžiaus krizę ir hiperinfliaciją. Jo namas ištvėrė remontą. Jo katinas ištvėrė kastraciją. Jis sako, kad gali būt dar blogiau, – ir sulaukia ovacijų." (Andrejus Chadanovičius)


 2363 (+0)

Komentarai
Turinys
  • blykst
    blykst 
      2016.07.22, 11:09, vertino: Gerai, , rašė:
    įdomu :)
  • nikodemas
    nikodemas 
      2016.07.22, 11:14, vertino: Gerai, , rašė:
    Atrodo čia pat, greta, o nuvažiuot problematiška. Idomus reportažas, patiko
  • Paskutinis Mohikanas
    Paskutinis Mohikanas 
      2016.08.06, 23:16, rašė:
    nuvažiuot labai nesunku, pasidarai vizą, atstovi eilę pasienį-ir vualia :) kame sunkumas?
  • Unė (išsitrynęs)    2016.07.22, 12:43, rašė:
    Puikus reportažas, FredeRika, ačiū ☺
  • EmVa
    EmVa 
      2016.07.22, 12:48, vertino: Mėgstama!, , rašė:
    Peržiūrėjau, perskaičiau susidomėjus, pagalvojau apie visą tai ...Ačiū:)
  • Vitaragiss
    Vitaragiss 
      2016.07.22, 13:47, vertino: Gerai, , rašė:
    Įdomu tikrai, labai sudomino tas ūkis :)
    Reikės aplankyti kitais metais :)
  • leopoldas
    leopoldas 
      2016.07.22, 15:52, vertino: Mėgstama!, , rašė:
    Smagu, kad aplankėt kaimynus ir pasidalinot įspūdžiais. Dar šauniau, kad nepatingėjot išdėstyti daug įdomios informacijos, kuri lyg ir žinoma, lyg ir primiršta... Gražių jums klajonių. Sėkmės.
    P.S. Užšokau ant savo dviračio ir minu pedalus link Gardino, pabandysiu ir aš pasižvalgyti, o kitą savaitę pasidalinti tuo ką pavyks pamatyti... :)
  • SOLO13
    SOLO13 
      2016.07.27, 21:36, vertino: Mėgstama!, , rašė:
    Aciu uz gerus prisiminimus:-)
  • leopoldas
    leopoldas 
      2016.07.28, 13:03, vertino: Mėgstama!, , rašė:
    Nuotrauka pasiūlyta į grupės geriausias
    • FredeRika
      FredeRika 
        2016.07.28, 14:03, rašė:
      Aciu! :)
    • algiune001
      algiune001 
        2016.08.02, 15:01, vertino: Gerai, , rašė:
      konkrečiai išsamiai iš kelionės pas kaimynus:)+++
    • IGT
      IGT 
        2016.08.07, 00:49, rašė:
      Labai patiko :). Ir pamislijau, kodėl mes negalim normaliai draugauti, juk istorija tai mūsų bendra. Dėkui už ekskursiją :)
    • Susiedas
      Susiedas 
        2016.08.07, 08:46, vertino: Gerai, , rašė:
      Labai puikus reportažas, priverčia atsiminti ir neužmiršti nelabai senos ir senesnės istorijos. O iš kaimynų ir mums yra ko pasimokyti...,ačiū.
    • ohpaulius
      ohpaulius 
        2016.08.12, 09:27, rašė:
      Atsidariau pamatęs pirmą nuotrauką, nes tikėjaus kažko TOKIO. Ir nusivyliau. Puikiai apgavot.
    • FredeRika
      FredeRika 
        2016.08.12, 10:53, rašė:
      o ko būtent tikėjotės? Kas turėtų būti tas TOKS ?Apgaudinėt neketinau-tiesiog kelionės įspūdžiai ...
    • ohpaulius
      ohpaulius 
        2016.08.12, 16:33, rašė:
      Pažiūrėjus į pirmą ir paskutinę nuotraukas, tai visiškai nepanašu į kelionės įspūdžius.
      Tai taip ir apgavot.
          www.fotobites.lt nuolaida fotoknygoms, albumams, fotožurnalams galioja iki gegužės 1 dienos.

    Jūsų komentaras

    Rašyti komentarus gali TIK užsiregistravę eFoto.lt dalyviai. Užsiregistruoti