Geriau pamatyti savo akimis...

Būna, kai vėjai švilpauja kišenėse, bet akys vis vien žvelgia į tolius... Kas tuomet? Išeitis yra – važiuojame į kaimyninę Gudiją, arba Baltarusiją.

Turbūt jau esu minėjęs, kad viešėdamas svečiose šalyse išskirtinai domiuosi UNESCO pasaulio paveldo objektais. Baltarusijoje jų – keturi: Belovežo giria, Myro (arba Myriaus) pilies kompleksas, Radvilų architektūrinis kompleksas Nesvyžiuje ir Struvės geodezinis lankas. Netolimoje ateityje šis sąrašas dar turėtų ilgėti, nes čia yra išlikusių unikalių pilių, bažnyčių. Viena iš jų, Gardino Koložos priemiesčio Šv. Boriso ir Glebo stačiatikių cerkvė, XII amžiuje pastatyta iš plytų (!) su puošybos elementais. Gaila, bet didžiulis Nemuno potvynis 1853 metais apgadino statinį, į upę nuslinko pietinė pastato dalis. Po kelių dešimtmečių trūkstamos sienos buvo atstatytos panaudojant... lentas.

Dar viena unikali viso pasaulio stačiatikių šventa vieta – vyrų vienuolynas Žirovičiuose. Jis garsėja stebuklinga laikoma akmenine Dievo Motinos su kūdikiu ikona.

Esu gan pasaulietiškų pažiūrų žmogus, bet kolegos sugundo nueiti prie šaltinio, trykštančio už poros kilometrų nuo vienuolyno. Sklando daug visokiausių legendų, tvirtinančių apie šios versmės stebuklingąsias galias. Čia nuo ankstyvo ryto iki vėlumos eina žmonės: vieni troškulį numalšina, kiti prisipildo įvairias talpas ir kažkur gabena, o treti – panyra į vandenį šalia versmės įrengtame baseinėlyje. Draugai entuziastingai užsiima eilę į tą maudyklę. Ji įrengta rąstiniame ,,namelyje“. Žmonės susikaupę sėdi ir laukia savo eilės. Iš to namelio vis pasigirsta riksmai. Teiraujuosi šalia lūkuriuojančių moteriškių, kokia to vandens temperatūra. Jų atsakymas mane pribloškia: nuo plius 4 iki plius 8. Būsiu atviras – negarbinu šalto vandens. Tad pirmoji galvon šovusi mintis ragino mane kuo skubiau ,,muilintis“ iš ten... Bet nepatogu palikti draugą, kuris labai jau to ,,šventumo“ trokšta. Ateina ir mūsų eilė. Užeinam, nusimetam rūbelius, draugas persižegnoja ir tris kartus panyra. Stebiu jį... Kaip kulka lekia atgal. Bandau jį pakalbinti ir įsitikinti, ar adekvačiai reaguoja į aplinką... Lyg ir viskas gerai... O siaube! Ne, viso gero!.. Jaučiu, kaip į mano kūną susminga tūkstančiai adatėlių – tarsi sapnuočiau košmarą su nesibaigiančiomis siaubo filmo apie kinų gydytoją-sadistą akupunktūros scenomis... Cha, viskas baigėsi gerai. Dar kartą įsitikinau, kad šąlantys kūnai traukiasi... O kai pasiteiravau žmonos, ar matosi kokie nors ,,šventumo“ ženklai, išgirdau neigiamą atsakymą. Spėju, kad nedrįso sakyti tiesos...

Žinoma, džiaugiausi, galėdamas nors akies krašteliu pamatyti garsiąją Belovežo girią. Tai didžiausias Europoje reliktinis miškas, pagal augalijos ir gyvūnijos gausą neturintis lygių Senajame žemyne. Pasigrožėti juo pusdienio tikrai beprotiškai maža, bet sukiesi pagal galimybes. Smagu pamatyti ir prisiliesti prie ąžuolų ąžuolo, kuriam – apie 600 metų... Išsirengiau į šią kelionę, kai organizatoriai pažadėjo, jog sudarys galimybę gyvai gamtoje stebėti stumbrus. Žinoma, kokios ten garantijos... Saulei leidžiantis, grupelė entuziastų, lydimi nacionalinio parko darbuotojo, išvykome į ,,medžioklę“. Įveikę per 30 kilometrų, pamiškėje pastebėjome stirnų šeimynėlę, kitoje vietoje išvydome briedžius. Visų džiaugsmui, pamatėme ir gausią stumbrų kaimenę. Apie kokį nors ,,normalų“ fotografavimą kalbos nebuvo, nes mes stovėjome vienoje palaukės pusėje, o jie – kitoje. Nusižengdamas taisyklėms, truputį pabandžiau paėjėti jų link. Tiek daug akylai į mane spoksančių žvėrių dar nebuvau matęs! Įvertinęs skirtingas mūsų svorio kategorijas (aišku, aišku – ne mano naudai), kvailai nerizikavau ir išlaikiau tarp mūsų pakankamai pagarbų atstumą.

Priminsiu, kad Pirmasis pasaulinis karas buvo tragiškiausias laikotarpis šiems miško karaliams, o 1919 metais buvo nušautas paskutinis laukinis stumbras. Laimė, tuo metu įvairiuose pasaulio zoologijos soduose, žvėrynuose dar buvo likę 54 galiūnai. Dalį jų baltarusiai ,,pasiskolino“, ir taip didžiulių pastangų dėka pavyko atkurti stumbrų populiaciją.

Nevardysiu visų matytų dvarų, pilių. Jų buvusioje LDK teritorijoje – ganėtinai daug. Geriau pamatyti savo akimis, nei tikėti kitų pasakojimais. Visi puikiai žinome, kaip tarptautiniu mastu vertinamas kaimyninės šalies vadovas. Nepolitikuoju, tiktai pasiteiravau žinomų ekspertų, kokia jų nuomonė apie išlikusio vertingo istorijos ir kultūros paveldo apsaugą Baltarusijoje. Išgirdau vienareikšmiškai teigiamą įvertinimą. Ačiū kaimynams už rūpestį išsaugant LDK praeitį.


 2669 (+0)

Komentarai
Turinys
  • Claudius
    Claudius 
      2016.07.26, 14:03, vertino: Mėgstama!, , rašė:
    Puikus fotoreportažas ir pasakojimas.
  • leopoldas
    leopoldas 
      2016.07.26, 14:17, rašė:
    Klaudijau, jau viskas...stabdysiu aklius. Apie keliones galiu rašyti ir rašyti... Specialiai neieškojau, bet einant pro šalį pamačiau tokius ,,paminklus“... Gan netikėti baltarusiški sprendimai – simpatiška porelė ,,pametusi“ rūbelius pliuškenasi vandenyje, o juos iš tolo stebi didysis revoliucijos vadas Leninas... ir t.t.
    ,,Paminklai"  

  • Claudius
    Claudius 
      2016.07.26, 14:22, vertino: Mėgstama!, , rašė:
    Ar verta juos stabdyt, juk puikiai sekasi..:)
  • _«M.G»_ (išsitrynęs)    2016.07.26, 15:29, rašė:
    Nuotrauka pasiūlyta į grupės geriausias
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.07.26, 16:08, rašė:
      Labai dėkui, Mindaugai. Kelionės -tai puiku...
    • _«M.G»_ (išsitrynęs)    2016.07.26, 15:31, rašė:
      Pasiskolino stumbrus, pasiskolino ir Algirdą... :) O gal...?
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.07.26, 16:07, rašė:
      Lankant tuos istorinius objektus, aš pabandau viena ausim pasiklausyti ką baltarusių gidai pasakoja saviškiams... Įdomių istorinių interpretacijų gali išgirsti. Toks įspūdis, kad ,,mūsų" ten beveik nieko nėra... :)) Faktas nenuginčijamas, kad Baltarusija iš tiesų daug dėmesio skiria savo pilių restauracijai.
    • Paskutinis Mohikanas
      Paskutinis Mohikanas 
        2016.07.26, 16:37, rašė:
      Girdėjau, dar duagiau skiria UNESCO
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.07.26, 17:56, rašė:
      Faktas, kad UNESCO skiria lėšų paveldo išsaugojimui, bet ,,daugiau" nei pati valstybė, abejoju. Reiktų pasitikslinti. Nuo 2010 metų Baltarusijoje vykdoma programa ,,Baltarusijos pilys" . Į ją patenka per 30 objektų, o ji pagrinde finansuojama iš valstybės ir savivaldybių biudžetų. Dėkui.

    • Paskutinis Mohikanas
      Paskutinis Mohikanas 
        2016.07.26, 22:11, rašė:
      jei jie savo lėšom patys bando konservuot, tada šaunuoliai. Dėkui
    • k
      k 
        2016.10.05, 15:20, rašė:
      Mano žiniomis (taip autoritetinga-patyrusi gidė pasakė), UNESCO yra tik garbės-pripažinimo reikalas, kuris niekam jokių pinigų objektų išlaikymui neskiria - taigi objektų išsaugojimo finansiniai reikaliukai yra išimtinai valstybės arba entuziastų rūpestis :)
      Kas konkrečiai dėl šių objektų, tai, anot tos pačios garbiosios gidės, Baltarusijos valdžia lėšų skiria tik stačiatikių objektų atkūrimui, plius "pasaulinėm" (suprask, nereliginio pobūdžio) pilims atkurti. Gidė stipriai pyko, kad nė vienos kapeikos valdžia neduoda būtent katalikų objektams restauruoti, todėl visi katalikiški objektai Baltarusijoje atkuriami išimtinai pačių tikinčiųjų bendruomenių lėšomis...
      P.S. rugsėjo pabaigoje lankiausi daugelyje šių vietų, tačiau Jūsų nuotraukos gražesnės negu mano "regėjimai" ir tai turbūt ne vien dėl to, kad mano lankymosi metu buvo mažiau Saulės spindulių :)
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.10.05, 20:06, rašė:
      Labai smagu, kad papildėt informaciją. Daugiau aiškumo atsirado. Faktą, kad neskiria lėšų katalikų objektams, mums patvirtino ir kartu keliavęs žinomas istorikas. Galim pasidžiaugti, kad bent ,,pasaulietinius" objektas globoja. Dėkui jums už jaukų komentarą ir gerą žodį...:))
    • cal
      cal 
        2016.07.26, 17:22, vertino: Mėgstama!, , rašė:

      Širdingai Jums, Garbus Leonardai, dėkoju už įdomę ir vaizdingą foto sesiją ir žinoma už pasakojimą, kaip mūsų kaimynai saugo LDK istorinius pastatus, juos restauruoja.Neabejoju, kad turėjot nemažai padirbėti ir visą tai parodyti mums, kurie negali patys ten nuvykti ir gyvai pamatyti.
      Su malonumu glaudžiu šiuos darbus prie mėgstamųjų :-)

    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.07.26, 18:33, rašė:
      Mielas Algimantai, dėkui Jums už puikų įvertinimą ir gražius pastebėjimus. Lyg ir netolima kelionė ir visai ne į egzotinę šalį, bet likau maloniai nustebintas ir sužavėtas. Daug įdomių ,,perliukų" teko pamatyti. Moka kaimynai pasidžiaugti išsaugota istorijos atmintimi ir maloniai sutikti svečius. Labai nustebome, kad Belovežo girioje ištisus metus veikia ,,Senelio Šalčio" rezidencija. Taigi, turėjom galimybę su juo pabendrauti, nusifotografuoti, gavom dovanų... Dar viena įdomi detalė. Toje pačioje girioje lankėmės ir tikrame samanės fabrikėlyje. Galėjom paskanauti šio gėrimo. Užkandai davė duonos ir lašinių...
      Belovežo girioje...  
    • cal
      cal 
        2016.07.27, 13:35, vertino: Mėgstama!, , rašė:
      Labai pamaloninot šiuo atsakymu, o taip pat parodydamas " Senelio Šalčio" rezidenciją, linksmą muzikalę porelę, na ir žinoma samanės fabrikėlį. Baltarusiai linksmi žmonės, atsimenu, kaip linksmai ir dosniai mūsų Švenčionių redakcijos atstovus Baltarusijos žurnalistai. Namo grižome dainuodami...
      Linkiu Jums visokeriopos sėkmės kituose kelionėse:-)
    • Spalva
      Spalva 
        2016.07.26, 17:45, vertino: Mėgstama!, , rašė:
      Vis žadinate mūsų norą keliauti :) Tikrai su malonumu apžiūrėtume šias puikias vietas. Juo labiau, kai tai kaimyninė valstybė, o ne Naujoji Zelandija :))) Latvijos panašias vietas jau išmaišiau, gal pasisemsiu įkvėpimo pakeliauti ir po Baltarusiją ;) Ačiū!
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.07.26, 18:46, rašė:
      Labai linkėčiau greičiau pasisemti to įkvėpimo. Įsitikinęs, kad kelionė patiks, nes atstumai tarp įdomių objektų ne itin dideli. Per trys dienas gan daug vietovių galima aplankyti. Dėkoju už malonų įvertinimą ir raginu su gera nuotaika nukeliauti pas kaimynus.
    • gintautas barzdotas
      gintautas barzdotas 
        2016.07.26, 19:10, rašė:
      Viskas Super ir Labai Ačiū už praplėstą akiratį
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.07.26, 21:07, rašė:
      Labai, labai dėkui, Gintautai, už šaunų įvertinimą. Smagu, kai kartu plečiam tą akiratį... :)
    • Darius Bacevičius (išsitrynęs)    2016.07.26, 21:40, rašė:
      Fainiai!
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.07.27, 15:49, rašė:
      Dėkui, Dariau. Labai fainiai, kai fainiai... :)
    • Raimundas
      Raimundas 
        2016.07.27, 12:36, rašė:
      gražios nuotraukos, matyt geras šeimininkas tas " tarptautiniu mastu vertinamas kaimyninės šalies vadovas" nes pilys ir aplinka visos idealiai sutvarkytos
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.07.27, 16:16, rašė:
      Geras pastebėjimas. Tiesą sakant, tvarka ir švara net pavydėtina. Labai jaukūs miestai ir miesteliai. Šauniai sutvarkyti parkai, aikštės, alėjos... Daug renovuotų senosios statybos pastatų. Puikiai atrodo nesibaigiantys javų laukai, gerai prižiūrimi net kaimų keliai ir t.t. Įspūdinga kelionė. Dėkui, Raimundai.
    • Geraldas
      Geraldas 
        2016.08.01, 08:35, vertino: Gerai, , rašė:

      Įdomi serija !

    • algiune001
      algiune001 
        2016.08.01, 18:46, vertino: Mėgstama!, , rašė:
      išsamiai ir konkrečiai, verta dėmesio serija:)*
    • blykst
      blykst 
        2016.08.26, 07:13, rašė:
      ačiū :)
    • leopoldas
      leopoldas 
        2016.08.26, 21:42, rašė:
      Prašom... :))) Žinoma, dėkui, kad pastebėjote. Smagu.

    Į grupę „Fotokeliautojų klubas“ rekomendavo


          www.fotobites.lt nuolaida fotoknygoms, albumams, fotožurnalams galioja iki gegužės 1 dienos.

    Jūsų komentaras

    Rašyti komentarus gali TIK užsiregistravę eFoto.lt dalyviai. Užsiregistruoti
    Apie leopoldas
    leopoldas
     
    Leonardas Skirpstas

    Daugiau >

    Atsiprašome, NERODOMA
    - dabar tinklapis pernelyg užkrautas :/

    Nuotrauka galerijose

    Atsiprašome, NERODOMA

    - dabar tinklapis pernelyg užkrautas :/

    Registruoti lankytojai šių apribojimų neturi!