spausdimimo brokas
GiKu: 2017.08.18, 22:54  Pokalbiai:  Spausdinimas ir skenavimas  11
 
Sveiki, spausdinausi nuotrauka (~600X900 138dpi ) su paklijavimu ant kapa plokstes.
Nuotrauka turejau perkonvertuoti is RGB i CMYK nes meistras kuris spausdino pranese jog spausdintuvas spausdina tik sia spalvų gama.

Atspausdinus gavosi lyg butu spalvos isblukusios.. tokiais ruozais.
Mokejau 14eu.

Kodel taip gavosi?

Komentarai
Turinys
  • Šefas
    Šefas 
      2017.08.19, 00:21, rašė:
    CMYK-tik spaudai...jei gerai pamenu,todėl pablukusios ir spalvos,tik nesuprantu,kodėl "ruožais". Ruožai-spausdintuvo bėda,matyt.. O šiaip,jei "meistras" pasako,kad apausdina tik CMYK formatu,tai apsisuki ir eini į bites,procentrą ar kokį minilabą....Čia gal maksimoj?:D
  • tikras
    tikras 
      2017.08.19, 01:49, rašė:
    www.copy1.lt man atspausdino ir paklijavo taip,su garbanomis,pakabėjus gerą savaite parodoje visi paveikslai atšoko
    Popieriaus garbanos  
  • Debesuotas
    Debesuotas 
      2017.08.19, 08:02, rašė:
    Manau, problema nutiko todėl, kad failą sukoreguotą sRGB ar adobeRGB spalvų profiliuose konvertavot į CMYK. Dažniausiai dėl to spalos išsikraipo labai stipriai ir kartais monitoriuje neatrodo taip blogai, bet prineris ypač jeigu jis senas gali nesusigaudyti kokios tai spalvos ir atspalviai ir pradėti piešti nesąmones..

    Jeigu dirbat sRGB formate, kas šiai dienai reiškia, kad priklausot kokiems 99proc. bendros populiacijos asmenų, tai ir spaudos ieškokite kurie spausdina sRGB formate. Nes bet kokie formatų keitimai sukoreguotoje nuotraukoje, gali įnešti tokių netikslumų pakeitus formatą. o tie kas vis dar dirba su CMYKAIS, tai gali juos susikišti giliai giliai, nes jokie normalūs fotografai neužsiima šitom nesąmonėm ir tikrai kiekvienos nuotraukos nekonvertuoja ir neperkoreguoja vien tam, kad galėtų ją atspausdinti su pasenuse technika..


    Ir kaina arodo nemaža..
  • Visiskai
    Visiskai 
    nesiseka
      2017.08.19, 10:20, rašė:
    Todel geriausia dirbti su ''aukstesnes '' parbos profiliais , o esant reikalui perkonvertuoti i ''prastesnes'' prabos prifili.
    Kolkas mano gyvenime teko perkonvertuoti tik eFoto tinklapiui :D .
    P.S. Tiesa viename labe numelynino snukucius ,nes nepatiko aRGB . Bet to labo aparatura min 20 metu senumo (speju) . Kaiptik man atejus ''perkrovinejo'' ta aparata. Tai laukiau kokias 3-5 min kol vyko procesas.
  • ro.
    ro. 
      2017.08.19, 08:10, rašė:
    truput ne į temą, bet jei prašo konvertuot į CMYK, tai siųsk tą spaudėją velniop - jis savo darbo neišmano visiškai.
  • Leo R.
    Leo R. 
      2017.08.19, 09:58, rašė:
    CMYK su ruožais neturi nieko bendro - jei tų ruožų nematei ekrane versdamas į CMYK. Čia greičiau spausdintuvo nepriežiūra. Reikalavimas versti į CMYK - čia jau apsidraudimas. Spauda (išskyrus tradicinį cheminį fotoprocesą) visada bus iš CMYK - atskirais atvejais gali būti su papildomomis spalvomis, bet vis tiek pagrindas yra CMYK. Ir jis visada daugiau ar mažiau iškraipys RGB spalvas. Jei paverti į CMYK pats - matai tą iškraipymą iš anksto ir nesikabinėji prie spausdintojo. Bėda tik ta, kad bendru atveju pats padarai CMYK, kuris optimizuotas ofsetinei spaudai ir paprastai yra dar labiau ribotas, nei gali atspausdinti dauguma šiuolaikinių spausdintuvų - spausdintuvų naudojami dažai artimesni idealioms CMYK vertėms, nei spaustuvinių dažų. O naudojamos papildomos spalvos rezultatus dar pagerina. Taigi leisdamas RGB versti į CMYK spausdintuvo draiveriui operatorius išgautų geresnius rezultatus. Bet kaip jau rašiau - jis nusimeta atsakomybę ir apsidraudžia. Idealiu atveju versti turėtum pats, bet naudodamas būtent to spausdintuvo, kuriuo bus spausdinama būtent ant tos medžiagos, profilį. Bet aš realistas - tikram gyvenime net dauguma spausdintojų tos kombinacijos nesilaiko...
  • Debesuotas
    Debesuotas 
      2017.08.19, 11:13, rašė:
    Taip, labai daug kintamųjų nuo kurių priklauso galutinis rezultatas. Realiausiai yra nunešti identišką failą į kelis foto labus ir žiūrėti kas gaunasi, kuris rezultatas artimiausias tam kokio siekiama.
    O dar geriau pagal gautą rezultatą susikalbiruoti monitorių, paprasčiausiai per paprastus monitoriaus nustatymus. Tiesiog fotografiją pakabinus prie monitoriaus ir realiu laiku bandant išgaut kuo artimesnį rezultatą. Šiuo atveju pasigamini tos spaustuvės gana tikslų spalvų profilį, ir koreguojant matai +- tą patį, ką gausi ant popieriaus spausdindamas toje spaustuvėje.
    O visa kita yra sliekų ieškojimas.. Kaip ir su tais monitorių kalibravimas, nu ir koks skirtumas, kad po kalibravimo, tavo monitorius tikrai rodys tikrai 100proc. teisingą raudoną spalvą, jeigu spaustuvės įranga 100proc. teisingai neatkuria ir t.t.
  • zaltysz
    zaltysz 
      2017.08.19, 15:02, rašė:
    Kam taip sudėtingai? Turiu kalibruotą monitorių/profiliuotą monitorių ir turiu minilabo spausdintuvo ir jo popieriaus profilį. Įsijungiu soft proofing ir matau, kas gaunasi atspausdinus, t.y.,į ką pavirsta mano monitoriaus 100% tiksliai atkuriama spalva, kai jos nesugeba atkurti tas spausdintuvas, ar kaip nukenčia kontrastas. Noriu kito popieriaus, naudoju kitą profilį. Viskas. Tie dalykai buvo tam ir sugalvoti, kad nereiktų naudoti bandymų-klaidų metodo, ir atitaikyti spalvas iš akies tarp dviejų skirtingų įrenginių. Jei minilabas/spaustuvė nenaudoja kalibruotos/profiliuotos įrangos, ar kažkur susivelia spalvų vertimo procese, kad ir kiek jie ima už paslaugas - tai apiplėšimas, mano manymu; gaila, kad nemažai žmonių su tuo taikstosi.
  • gamafix
    gamafix 
      2019.02.08, 15:34, rašė:
    zaltysz rašė:
    Jei minilabas/spaustuvė nenaudoja kalibruotos/profiliuotos įrangos, ar kažkur susivelia spalvų vertimo procese, kad ir kiek jie ima už paslaugas - tai apiplėšimas, mano manymu; gaila, kad nemažai žmonių su tuo taikstosi.


    Tai kad beveik visi "fotolabai" ir "spaustuvės" naudoja nekalibruotą, į klientą požiūris atatinkamas "Kam man kažkokie profiliai jei ir taip perka". Net nera supratimo, kad tie profiliai save atperka per sutaupytas medžiagas...

    Valstybineje įmoneje sakytum klesti korupcija, o privačioje tai kvailumas, aspsileidimas ir karteliniai susitarimai. Kaip mėgstu sakyti - pirma verslininkas daro iškaba, paskui laukia durniu, jei jų yra tuomet galvoja apie tai kaip teiks paslaugas.
  • zaltysz
    zaltysz 
      2017.08.19, 12:37, rašė:
    Ruožai greičiausiai brokas, o išblukimas - gamos konvertavimo niuansas.

    CMYK, kaip ir RGB nėra gama (spalvų erdvė), o tėra spalvų modelis, kuris tenusako kokiais komponentais yra užkoduotos spalvos, bet nepasako kokias tikras spalvas tų komponentų kombinacijos atitinka. Tam atitikimui nusakyti reikalingas spalvų profilis susiejantis modelį su spalvų erdve (gama). Pvz., JPEG'as naudoja 8 bitų RGB modelį, ir jis su tikromis spalvomis susiejamas per kokį sRGB ar ARGB profilį. Kai tu sakai, kad konvertavai į CMYK, mums tik pasakai, kad pakeitei modelį, bet mums lieka neaišku, ar pakeitei gamą, o jei pakeitei, tai į kokią.

    Meistras tau turbūt liepė duoti CMYK, nes tai geras būdas jam nusiplauti rankas: ką davei, tą ir gavai. Bėda yra tame, kad jei tavo nuotraukos gama yra platesnė nei spausdintuvo, tau reikią kažkaip tą nuotraukos gamą suspausti konvertavimo metu. Automatiškai tai daroma konvertavimo metu pasirenkant spalvinį tikslą (Intent), bet konvertuojant iš plačios į siaurą vien su automatika gražiai gali ir nesigauti.

    Paprastai naudojamas arba jutiminis (Perceptual) arba reliatyvus (relative) spalvinis tikslas.

    Jutiminis tikslas suspaudžia daug maž visas spalvas (net ir nesančias už galutinės gamos ribų), kad būtų išlaikytas sodrumo santykis tarp visų spalvų, tačiau jei pradinėje nuotraukoje yra stipriai į galutinę gamą netelpančių spalvų, galutinė nuotrauka gausis gan išblukusi.

    Reliatyvus tikslas spaudžia tik netelpančias spalvas jas pritraukdamas prie artimiausių, esančių galutinėje gamoje. Jei pradinėje nuotraukoje tik kai kuriose vietose yra stipriai galutinėje gamoje netelpančių spalvų, nuotrauka po konvertavimo nebus išblukusi, tačiau tos netelpančios vietos praras reliatyvų sodrumą - "susiplos".

    Kai konvertuoji iš plačios gamos siauros gamos spaudai, verta konvertuoti tiesiai į naudojimo spausdintuvo gamą ar bent jau daryti soft proofing su to spausdintuvo profiliu. Tada iškart matysi kaip keičiasi sodrumas ir kontrastas. Pats galėsi dar kažkiek pakoreguoti, gal kai kurių vietų spalvas iš anksto suspausti ar iškreipti siekiant detalumo. Tam reikia gauti spausdintuvo profilį.


  • GiKu
    GiKu 
      2017.08.23, 12:56, rašė:
    Dekui visiems uz pasisakymus ir nuomoniu pasidalinima. Tema uzdaroma
      www.fotobites.lt nuolaida fotoknygoms, albumams, fotožurnalams galioja iki gegužės 1 dienos.

Jūsų komentaras

Rašyti komentarus gali TIK užsiregistravę eFoto.lt dalyviai. Užsiregistruoti
Apie GiKu
GiKu
 
Gidrijus

gyvena: Vikingų kraštas    amžius: 36    Daugiau >