,,Man menas lig šiolei tie saulėti toliai...“

Tai mūsų SSB (studentų statybinio būrio), visą mėnesį praleidusio Čekijoje, tuomet dar Čekoslovakijoje, mėgstamiausios dainos žodžiai. Nuo tų įsimintinų dienų pralėkė 40 metų. Tąsyk pirmą kartą gyvenime turėjau galimybę išvykti į užsienį. Jauniesiems kolegoms priminsiu, kad nukeliauti į svečią šalį anuomet buvo tikras stebuklas. Išliko šilti prisiminimai apie Hradec Kralovą (miestelį, kuriame dirbome), įspūdingąją, tiek to – „auksinę“ Prahą, Pardubicę, Brno, Špindleruv Mlyną, Olomoucą. Visa tai buvo, o dabar – prisiminimų fragmentai.

Įspūdžiai ir malonumai užgriuvo mus neužilgo. Sutemus traukiniu atidundėjom iki Ukrainos Čiopo miestelio. Tai pasienio teritorija Užkarpatėje, kur Vengrija ir Čekija (teisingiau, iš pradžių Slovakija) – jau ranka pasiekiamos. Traukinys į Vakarus išvyks tik ryte, o mums nakvynės vieta – nerezervuota. Įsivaizduokit tokią romantiką: žvaigždėtas dangus, mėnulio šviesa, dideli kaštono lapai ir kieti parko suoliukai... Nusiminti nebuvo ko, nors prieš rytą ėmėm kalenti dantimis, traukėm iš lagaminų šiltesnį drabužį. Dar 10 valandų bildėjome bėgiais, o po to mus sveikino Hradec Kralove.

Dirbom ,,Vertekse“, stikloplasto gamykloje. Dvidešimt Vilniaus universiteto studentų – būsimieji filologai, medikai, teisininkai, ekonomistai. Atsitiko taip, kad iš viso būrio man labiausiai ,,pasisekė“ – buvau paskirtas į cechą, kuriame gamino plastiko kėdes čekų tramvajams. Bėda ta, kad teko dirbti prie konvejerio. Siaubelis, jokios saviveiklos, tik greitas ir tikslus darbas. Jeigu nespėju atlikti savo operacijos, turiu spausti ,,raudoną“ mygtuką ir stabdyti viso cecho darbą. Labai nemaloni procedūra... Pirmosios darbo dienos buvo labai įtemptos. Tačiau viską atpirko šviesi šio reikalo pusė – uždirbau iš visų daugiausia. ,,Susivyniojau“ neblogą Čekijos kronų pluoštelį, apie 200 rublių sovietų valiuta. (Priminsiu, algos pas mus tuo metu buvo 70–130 rublių.)

Sykį pradėjau apie pinigus, tai pratęsiu. Vykstantiems į užsienį (socialistines šalis) to meto „mūsų“ valstybė leisdavo pasikeisti vos 30 rublių. Bet mes pagudravom, susitarėm su čekų studentais, kurių tiek pat atvyko ir į Lietuvą, ir padarėm ,,nelegalius“ mainus dar po 40 rublių. Studento akimis, vaizdžiai tariant, pinigų turėjau kaip ,,šieno“. Tų pinigėlių turėjo užtekti gražesniems rūbeliams įsigyti, beveik visi ,,diplomatus“ (tokie anuomet itin populiarūs lagaminėliai, išstūmę sakvojažus) nusipirkom. Žinoma, sunkiausia užduotis buvo visai giminei lauktuvių parvežti. Tikriausiai nuspėjat, kad daugiausia pripirkau čekiško krištolo. Į viešnagės pabaigą su grupės vadovu nuėjau į parduotuvę ir nusipirkau labai didelį lagaminą. Visus pirkinius susidėjau, bet... O Viešpatie! Aš tą lagaminą šiaip ne taip pakeliu, bet panešti – neturiu jėgų... Išgelbėjo fotografija. Vienas dikto sudėjimo fizikas pasisiūlė patampyti tą lagaminą mainais už kelionių nuotraukas. Mielai sutikau.

Nemėgau ir nemėgstu svaigiųjų gėrimų, studentų „kultivuojamą“ to meto ,,Žigulinį“ alų apskritai stengiausi ignoruoti. Tačiau tik Čekijoje supratau, kad alus gali būti ir gardus. Žinoma, jo labai saikingai skanaudavau. Prisiminiau, Prahoje buvo (o gal tebėra?) aludė, į kurią patenki susimokėjęs tam tikrą sumą kronų ir alų galėjai gerti, kiek sveikatos turi. Tačiau tik iki tol, kol prispirs „gamtos reikalas“. WC apdairiai įrengtas už aludės ribų, norėsi grįžti alaus – vėl mokėk... Žinoma, apsilankėm ir garsiojoje Šveiko aludėje.

Oi, per daug prirašiau, o įspūdžių dar – aibės. Gal pratęsiu kitą kartą. Nuoširdžiai dirbom, pramogavom taip pat nuoširdžiai, beprotiškai trūkdavo miego. Labai man miela ta Čekija, joje lankiausi per dešimt kartų, bet visada su džiaugsmu į ją sugrįžtu. Tiesa, tos pirmosios, studentiškos, kelionės metu susipažinau ir su būsimąja ekonomiste. Po metų ji tapo mano žmona.


 2219 (+0)

Komentarai
Turinys
  • Zenius
    Zenius 
      2018.06.26, 15:40, vertino: Mėgstama!, , rašė:
    Drįstu pranešti,jei jau aplankėt Šveiko aludę,jūsų pasakojimai kaip visada nuostabūs, įdomūs ir išsamūs ,o šis dar ir intriguojantis... :)
  • leopoldas
    leopoldas 
      2018.06.26, 16:14, rašė:
    Toje Šveiko aludėje pirmą kartą gyvenime paragavau jautienos didkepsį (steikas). Žinoma, tada nesužavėjo, valgiau išsišiepęs, nes žinojau, kad tai nepigus gaminys... Dėkui, Zenonai, už gerą žodį.
  • Zenius
    Zenius 
      2018.06.26, 15:40, vertino: Mėgstama!, , rašė:
    Nuotrauka pasiūlyta į grupės geriausias
    • leopoldas
      leopoldas 
        2018.06.26, 16:16, rašė:
      Labai dėkoju. Prisipažinsiu, kad daug vakarų praleidau prie kompo kol suredagavau šias nuotraukas, nes laikas savo daro...
    • stepiu_vilkas
      stepiu_vilkas 
        2018.06.26, 15:50, vertino: Mėgstama!, , rašė:
      liuks istorija iliustruota fotografijomis! Turbūt tuos uždirbtus 200 rublių namuos sunkiai išleistum, bet Čekijoj - lengvai. Ypač kai pamėgai alų :D Beje, nebuvo minčių naują fotoaparatą nusipirkti? :)
    • leopoldas
      leopoldas 
        2018.06.26, 16:26, rašė:
      Jau nepamenu, bet alus ne itin brangus buvo... Tiesą pasakius, mes ten pirmom dienom visi ,,mini šokus" patyrėm. Palyginus su mūsų šalies parduotuvėmis, tai ten mums ,,Amerika" atrodė. Tuo metu aš j/b juostele fotografavau su ,,Praktica LTL3", o skaidres (madinga buvo)- ,,Zenitu".
    • _«M.G»_ (išsitrynęs)    2018.06.26, 16:01, rašė:
      Visada su malonumu paskaitau Jūsų istorijas, Leonardai. Turit gebėjimą pozityviai, šviesiai ir įdomiai pasakoti. Derinyje su nuotraukomis - labai paveiku.
      Teko ir man prieš kokių 30 metų į Pardubicę ir trumpai į Hradec Kralove bei Prahą užsukti. Su didele chebra berniukų ir jaunuolių. Jūs gerą atmintį turit. Matyti, kad emociškai išgyvenote tos kelionės akimirkas.
    • leopoldas
      leopoldas 
        2018.06.26, 16:36, rašė:
      Pastaruoju metu mažai rašau, tai prarandu įgūdžius, prastėja žodynas. Žinoma, kai kolegos paakina, tai atsiranda liepsnelė ir atrodo, kad kalnus nuversiu. Man Čekija labai simpatiška šalis. Šioje nuotraukoje įsiamžinau su savo cecho kolektyvu. Tai mano paskutinė darbo diena gamykloje. Studijų metais buvau ,,lengvo“ svorio studentas, tai šios mielos moteriškės kasdien pakaitom man iš namų atnešdavo ,,papildomų“ priešpiečių. Truputėlį lepino ir globojo mane. Labai susidraugavom. Tiesa, per tą viešnagės mėnesį neblogai pramokau čekų kalbą.
      Vertex  
    • _«M.G»_ (išsitrynęs)    2018.06.26, 16:42, rašė:
      Ir aš toks šakalinis buvau paskutinįse mokyklos klasėse. Paskui po truputį užaugau iki kokių 30 metų ir sustojau. Sovietmečiu nepersivalgydavom. O dabar maistas taip lengvai pasiekiamas.
    • leopoldas
      leopoldas 
        2018.06.26, 16:51, rašė:
      Mindaugai, dabar truputį lyg ir pikta, nes šiek tiek susigadinau skrandį, bet studijų metais visai nesirūpinau kada ir ką valgysiu. Studijavau ir daug dirbau. Vakare prisimindavau, kad dar nepietavęs. Nuleki į studentų valgyklą, pasiimi varškės indelį ir stiklinę grietinės...
    • _«M.G»_ (išsitrynęs)    2018.06.26, 16:02, rašė:
      Nuotrauka pasiūlyta į grupės geriausias
      • leopoldas
        leopoldas 
          2018.06.26, 16:38, rašė:
        Dėkui, Mindaugai. Iki šiol man ši nominacija pati mieliausia.
      • Audrėja
        Audrėja 
          2018.06.26, 17:23, vertino: Gerai, , rašė:
        puikus reportažas...dairiausi katra gi ta ekonomistė?
      • leopoldas
        leopoldas 
          2018.06.26, 17:37, rašė:
        Smagiai prajuokinot... Ten būnant tik susipažinom. Jau grįžus, rugsėjo mėnesį, paskambina viena panelė iš to būrio ir teiraujasi ar negaliu išryškinti fotojuostelę. Taip atsitiko, kad greit bus 40 metų kaip aš tai panelei vis ryškinu fotojuostas ir spausdinu nuotraukas. Štai tokia istorija. :)))
      • Svajuncikas
        Svajuncikas 
          2018.06.26, 17:34, rašė:
        Pirmoj foto labai daili mergaite...
      • leopoldas
        leopoldas 
          2018.06.26, 17:43, rašė:
        Labai dėkui. Galiu prisipažinti, kad ta pirma nuotrauka anais laikais ,,svečiavosi" ne vienoje fotoparodoje. Po to pasimiršo, dabar vėl ją ,,atgaivinau"...
      • Vaizdinys
        Vaizdinys 
          2018.06.26, 17:51, vertino: Gerai, , rašė:
        Ten labai šiuolaikiška gražuolė sėdi. Matyt, todėl ir fokusas į antrą planą nuslydo :)

        Dėkui, įdomus prisiminimų fotoreportažas, kurio vertę labai padidina pridedamas tekstas.
      • leopoldas
        leopoldas 
          2018.06.26, 18:14, rašė:
        Pritariu jūsų minčiai, kad dailininkė labai simpatiška ir šiuolaikiška. Gal nepatikėsit, kai paskutinį kartą lankiausi Prahoje, vėl praėjau pro šią vietą (šalia Karolio tilto) (ček. Karlův most), bet šios merginos kol kas nesutikau...Nuoširdžiai dėkoju, kad nepatingėjote perskaityti tekstą ir žvilgterėti į nuotraukas.
      • JMB
        JMB 
          2018.06.26, 19:05, vertino: Mėgstama!, , rašė:
        O, Šveiko aludėje 1983 ar 84 gėriau alų. Nuostabus alus buvo :). žiūrėdamas nuotraukas, prisiminiau ir savo kelionę ten :). Ačiū.
      • leopoldas
        leopoldas 
          2018.06.27, 07:41, rašė:
        Smagūs prisiminimai. To meto mūsų išvykos į užsienį buvo savotiškas reiškinys, daug šurmulio, pasiruošimo. Anketų pildymas, ,,palaiminimo" laukimas...Žinoma, Čekija labai patraukli šalis su savo gamta, senaisiais miestais ir žmonėmis. Dėkui.
      • beautifulgrain
        beautifulgrain 
          2018.06.27, 06:45, rašė:
        Nerealaus gerumo istorija ir reportažas. O kiek žavesio jam prideda tai, kad tiek metų "parauginta"... :)
      • leopoldas
        leopoldas 
          2018.06.27, 12:04, rašė:
        Su didele nostalgija, užsidegimu ir meile gan ilgai ruošiau šį fotopasakojimą... Dėkui, kad pastebėjot, labai miela.
      • Žalia Bitė
        Žalia Bitė 
          2018.06.27, 06:52, vertino: Mėgstama!, , rašė:
        Jūsų reportažai - tikra atgaiva, o mums, vyresniems, dar ir prisiminimų bangą sukelia. Čekijoje buvau jau gerokai vėliau, bet kai pamačiau, kaip jūsiškės merginos vynioja siūlus, prisiminiau, kaip mane pritrenkė tenykštė siūlų parduotuvė su visu spalvynu ir begaline gausa. Be Šveiko užeigos ir kitų įdomybių, dar prisimenu kelis čekų žodžius, kuriuose nėra balsių...
      • leopoldas
        leopoldas 
          2018.06.27, 12:13, rašė:
        Laikas pakeitė mūsų veidus, šiek tiek apgadino negatyvūs, bet tą dvasią išsaugojau iki šių dienų. Buvo nuostabi jaunystė, auginom sparnus ir ruošėmės naujiems skrydžiams...Birute, nuoširdžiai dėkoju už mielą komentarą ir įvertinimą.
      • Rima Prusakova
        Rima Prusakova 
          2018.06.27, 07:56, vertino: Mėgstama!, , rašė:
        Kaip gera skaityt tokias istorijas...
      • leopoldas
        leopoldas 
          2018.06.27, 12:16, rašė:
        Oi, labai miela ir smagu. Nuoširdžiai dėkoju.
      • DainiusX
        DainiusX 
          2018.06.27, 09:21, vertino: Mėgstama!, , rašė:
        Nuotrauka pasiūlyta į grupės geriausias
        • leopoldas
          leopoldas 
            2018.06.27, 22:08, rašė:
          Dėkui, Dainiau. Labai malonu.
        • Dianna
          Dianna 
            2018.06.27, 18:58, vertino: Mėgstama!, , rašė:
          Dainius Pūras ten, ar ne?..:)
          Ir dar vieną, o gal ir dvi, žemietes matau.
          Labai smagi nuotrauka 10toji:)))
        • leopoldas
          leopoldas 
            2018.06.27, 21:03, rašė:
          Diana, esat tikra ,,atpažinimo" ekspertė. Taip, mūsų draugijoje buvo Dainius. Jį pažįstu jau 40 metų. Ta studentrė su akinukais (Violeta Damoševičienė ), taip pat iš Rokiškio. Visą gyvenimą Rokiškyje sutuokia poras...Gal dar kas yra iš to krašto...Gitara groja būsimas finansų ministras Jonas Lionginas ir t.t.
        • Dianna
          Dianna 
            2018.06.27, 21:36, vertino: Mėgstama!, , rašė:
          Va va, bent kelis kartus studijavau Violetos veidą- ji ar ne ji:))) Su jos broliu buvom klasiokai.
          Dar pirmoje nuotraukoje juodaplaukė su striuke...Ekonomistė. Ir turinti dvynę sesę.
        • leopoldas
          leopoldas 
            2018.06.27, 21:45, rašė:
          Taip, tik viena iš dvynių su mumis važiavo. Vardo jos neprisimenu, bet gerai pamenu kaip galingai jos gimtadienį pašventėm. Priešpaskutinėje nuotraukoje Audra Ragelevičiūtė (A.Sipavičienė) taip pat iš dvynių. Ji yra Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė
        • eFoto geriausi
          eFoto geriausi 
            2018.07.01, 05:00, vertino: Gerai, , rašė:

          Sveikiname!
          Ši nuotrauka yra savaitės geriausia temoje „Klasikinė foto juosta“.
          Visos šios savaitės geriausios:
          www.efoto.lt/nuotraukos/savaites_geriausios?w=201826
        • Alina Čapienė
          Alina Čapienė 
            2018.07.01, 17:47, vertino: Mėgstama!, , rašė:
          puiki serija!
        • leopoldas
          leopoldas 
            2018.07.04, 13:34, rašė:
          Laaaaaabai dėkui, Alina.
        • @Valdas
          @Valdas 
            2018.07.02, 12:09, vertino: Mėgstama!, , rašė:
          Nuotrauka pasiūlyta į grupės geriausias
          • leopoldas
            leopoldas 
              2018.07.04, 13:35, rašė:
            Dėkui, Valdai. Malonu.
          • Vytautas Janulis
            Vytautas Janulis 
              2018.07.03, 17:30, rašė:
            Labas.
            Šaunu.
            Atkabino jausmus.
            Man teko pabūti Vokietijoj ir pasidarbuot prie geležinkelio.
            Vakarai, nors ir buvau jau vedęs ...
            Vadovai patapo žymias žmonėmis.
            Sėkmės
          • leopoldas
            leopoldas 
              2018.07.04, 13:39, rašė:
            Sveikas, Vytautai. O kuriais metais važiavai į Vokietiją? 1978 m. grupės vadovą pažinojau. Geras metas buvo...
          • Vytautas Janulis
            Vytautas Janulis 
              2018.07.04, 13:55, rašė:
            Labas.
            Gal tie metai ir buvo.
            Tais metais apsiženijau.
            Tai tada po vestuvių kiti.
            O vadovu buvo Sigitas G.

          Į grupę „JB juosta nemirtinga“ rekomendavo

          Į grupę „Reportažas. Visada fronto linijoje“ rekomendavo

          Į grupę „Fotojuosta“ rekomendavo


                www.fotobites.lt nuolaida fotoknygoms, albumams, fotožurnalams galioja iki gegužės 1 dienos.

          Jūsų komentaras

          Rašyti komentarus gali TIK užsiregistravę eFoto.lt dalyviai. Užsiregistruoti
          Apie leopoldas
          leopoldas
           
          Leonardas Skirpstas

          Daugiau >

          Atsiprašome, NERODOMA
          - dabar tinklapis pernelyg užkrautas :/

          Nuotrauka galerijose

          Atsiprašome, NERODOMA

          - dabar tinklapis pernelyg užkrautas :/

          Registruoti lankytojai šių apribojimų neturi!