Medvėgalis 2014 vasarą. Projekcijos.

9 Medvėgalio nuotraukos fotografuotos Samyang stereografinės projekcijos žuviaakiu. Tai pirmas kiekvieno kadro variantas. Kitos dvi projekcijos išklotos Hugin programa.

Antroji projekcija panini (Hugin finkcija Panini general, leidžia valdyti bendrą projekcijos įgaubimą-išgaubimą, bei atskirai kadro viršaus ir apačios įgaubimus-išgaubimus). Panini projekcija mėgiama architektūros, statinių panoramose, bet visai gerai ir peizaže.

Trečioji projekcija tiesinė (kartografų, astronomų vadinama gnomonine), tai projekcija kuria fotografuoja idealus rektilinearinis objektyvas ir pinholas. Šiame pavyzdyje matosi kaip pervaizduojant pirminę stereografinę projekciją į tiesinę dėl ištampymų nukenčia aštrumas kadro kraštuose. Taip pat šio pervaizdavimo atveju daugiausia teko nukirpti ilgas uodegas kampuose.

Geras straipsnis pavyzdžiais parodantis kaip vaizduoja trijų projekcijų plačiakampiai objektyvai: tiesinės, stereografinės, ir lygiaplotės (ekvivalentinės) yra čia: www.pentaxforums.com/reviews/ultra-wide-showdown/introductio..., nėra dar kelių plačiakampių žuviaakių gyvų nuotraukų pavyzdžių - tai ortografinės ir lygiatarpės (equidistant) projekcijos, bet šie objektyvai retesni. Objektyvų projekcijos: michel.thoby.free.fr/Fisheye_history_short/Projections/Vario...
 461 (+0)

Komentarai
Turinys
  • Edelbora
    Edelbora 
      2018.11.16, 17:24, vertino: Gerai, , rašė:
    Labai įspūdingas dangus
  • Agrostemma
    Agrostemma 
      2018.11.16, 20:27, rašė:
    Vasarą ar vėlai pavasaarį toks gilus žydrumas būna, jau veik ne žydrumas o mėlis ir debesys. Na ir pasisekė kad gamta dovanojo tokį dangų kai buvome ant Medvėgalio.

    O plačiakampiai ir leidžia daug dangaus aprėpt į vieną kadrą, nereikia panoramos lipdyt iš kelių.
  • Dainius mažas
    Dainius mažas 
      2018.11.17, 15:10, vertino: Gerai, , rašė:
    ACIU
  • Agrostemma
    Agrostemma 
      2018.11.18, 15:47, rašė:
    Prašom. Ir norėjau parodyti kad Hugin programa tinka dirbti ne tik su panoramomis iš kelių kadrų, bet tinka koreguoti ir vieno kadro plataus kampo nuotraukų projekciją: panaikinti žuviaakio gaubimą (vertikalų, horizontalų arba abu), arba pridėt tiesiniu plačiakampiu fotografuotam kadrui horizontalaus gaubimo (manau po kurio laiko paruošiu ir tokią nuotrauką, ir parodysiu vieną iš atvejų kada manau kad tokia korekcija praverčia).
  • Tirlikas
    Tirlikas 
      2018.11.17, 23:48, vertino: Gerai, , rašė:
    Simetrinės daugiau tinka architektams, Iš tikrųjų tikrai tikros meninės išraiškos turi būti su nukrypimais,klaidomis ir asimetrinės ,imho
  • Agrostemma
    Agrostemma 
      2018.11.18, 10:29, rašė:
    Kalbant apie abstraktaus turinio nuotraukas, tai jose viskas gerai, jei yra tik linijos, paviršiai, figūros ir tonai/spalvos, tada viskas tinka. Tais atvejais, kai nuotraukos, parodo siužetą: ar tikro pasaulio vaizdą, ar perkeistą tikro pasaulio sapną/pasaką/konstrukciją – tada vistiek lieka vertinimo tikro pasaulio kategorijomis – gylis, aukšts, plotis, santykiai tarb objektų dydžių. Ir nors tada vertinimas tomis kategorijomis laisvesnis, bet jis vis tiek lieka, ir vienu atveju tai žiūrovui bus geometrinių formų kratinys, arba kažkas disonuos, netiks, o kitu – kalbanti nuotrauka, kad ir labai neįprastų proporcijų ar spalvų.

    Dėl simetrijos ir asimetrijos sutinku, tai priklauso nuo fotografo sumanymo, ir tinka tiek viena tiek kita daug kam.
  • wabalaitis
    wabalaitis 
      2019.01.30, 09:53, vertino: Gerai, , rašė:
    Nuotrauka pasiūlyta į grupės geriausias
    • Agrostemma
      Agrostemma 
        2019.02.04, 12:19, rašė:
      Oho. Ačiū, Arvydai. Įpareigoja. Grupės geriausių galerija nėra itin gausi, bet joje tikrai stiprūs darbai.
          www.fotobites.lt nuolaida fotoknygoms, albumams, fotožurnalams galioja iki gegužės 1 dienos.

    Jūsų komentaras

    Rašyti komentarus gali TIK užsiregistravę eFoto.lt dalyviai. Užsiregistruoti
    Apie Agrostemma
    Agrostemma
     
    Tadas

    gyvena: Vilnius    Daugiau >

    Atsiprašome, NERODOMA
    - dabar tinklapis pernelyg užkrautas :/

    Nuotrauka galerijose

    Atsiprašome, NERODOMA

    - dabar tinklapis pernelyg užkrautas :/

    Registruoti lankytojai šių apribojimų neturi!