Nendrinukės giesmė

Nendrinukės giesmė

2008.06.14

Šis paukštelis yra mažesnis už žvirblį ir yra 13 cm ilgio, sveria 12 g. Kūno viršutinė dalis žalsvai pilka, išmarginta, didesnėmis juosvomis dėmėmis, virš akies platus šviesus antakis. Kojos balsvai rusvos. Jaunikliai būna gelsvi.
Šaukia "ček". Giesmė susideda iš ilgų trelių, kitų paukščių balsų pamėgdžiojimų ir savotiškų skiemenų "fotj - fotj".

Aptinkama Lietuvoje gegužės – rugsėjo mėnesiais. Biotopas nendrynai, meldynai, įvairios žolės ir krūmai po kuriuos vikriai landžioja. Jei vandens telkinys turi nendrių juostą, tai ežerinių nendrinukių didesnio skaičiaus reiktų ieškoti kur ši juosta plačiausia.

Lizdą krauna neaukštai tarp žolių. Deda 4 – 6 balsvus ar rusvus kiaušinius. Birželio mėnesį peri 12-13 dienų. Jaunikliai palieka lizdą po 10 – 15 dienų (V. Logminas. Lietuvos paukščiai. Mokslas: Vilnius).

Jei stebėtume šių paukštelių elgseną pastebėtume seką naudinga fotografui. Jie kas kažkiek laiko pasikartotinai patruliuoja savo teritorija, nutūpdami tam tikruose taškuose ir užraukdami savo giesmę pranešančia kitiems, kad ši teritorija užimta. Tie taškai gali būti nendrės, krūmo šakelė, medžio šakelė ir t.t... Svarbiausia, kad tuo pasinaudoję galima daugmaž prognozuoti kur nutūps paukštis kitą kartą sukdamas ratą. Telieka susirasti tinkamą vieta ir užsimaskavus palaukti mažojo čiulbuonėlio su fotoaparatu rankose. Kaip bebūtų reiktu neskubėti ir nepulti į pirmą vietą kur tupia paukštis. Derėtų pastebėti bent kelias vietas ir atliekant žvalgyba bent jau išsiaiškinti koks išeis fonas nuotraukose, kuris ne ką mažiau yra svarbus už patį paukštį kadre. Taip pat derėtų neužmiršti komforto, nes tupėti ant kupsto apsupto vandens nėra labai malonu nei labai saugu. Nustačius aplinkybes žinoma racionaliausia pasirinkti palankiausią vietą fotografavimui.

Gali būti, kad paukštis pakeis savo tupimo vietą. Tai reiškia, kad jis jus mato ir esate per arti. Atsitraukus viskas grįžta į savo vietas. Gali tekti paeksperimentuoti su atstumu tarp jūsų ir vietos kur tupia nendrinukė. Paukštelis visgi mažas ir fotografuojant atvirai (nenaudojant slėptuvių ar maskavimosi priemonių) neprisileidžia labai arti, todėl reiktu bent objektyvo 400 mm uždėto ant kūnelio su 1.6x „crop“ faktorium, kad jis užimtų bent pusę kadro.



 1088 (+0)

Komentarai
Turinys
  • vytjon
    vytjon 
      2009.07.11, 20:22, rašė:
    Dėkui už aprašymą :) Va taip po kruopelę ir susikaupia žinios (negi eisi žinynų skaityt...)
  • Svečias    2010.01.09, 12:08, rašė:
    Kodėl nesušukavot prieš paveiksluodamas.Ačiu už foto ir aprašymą,nors skaitau žiemą bet matau vasarą.
      www.fotobites.lt nuolaida fotoknygoms, albumams, fotožurnalams galioja iki gegužės 1 dienos.

Jūsų komentaras

Rašyti komentarus gali TIK užsiregistravę eFoto.lt dalyviai. Užsiregistruoti
Apie Gytis Mikuličius
Gytis Mikuličius
 
Gytis Mikuličius

gyvena: Vilnius    amžius: 38    Daugiau >

Atsiprašome, NERODOMA
- dabar tinklapis pernelyg užkrautas :/

Nuotrauka galerijose

Atsiprašome, NERODOMA

- dabar tinklapis pernelyg užkrautas :/

Registruoti lankytojai šių apribojimų neturi!